Як скласти піч своїми руками покрокова інструкція як побудувати з цегли, відео та фото

Як скласти піч своїми руками: покрокова інструкція з 6 етапів

Нову піч з цегли можна скласти не тільки в будинку, що будується, а й у вже побудованому.

Якщо вам потрібно побудувати піч в заміському будинку, то не обов'язково звертатися до професійного пічник. Я розповім, як самому зробити цегляну піч, а також детально опишу всі особливості та нюанси її будівництва.

Різновиди побутових печей

Перед тим як скласти піч з цегли, потрібно визначитися, для чого вона вам потрібна. Існує три основних типи печей для приватних будинків:

  1. опалювальна піч призначена виключно для опалювання будинку:
  • Вона складається з топки і масивного димоходу з розвиненою системою димових каналів;
  • Стінки димоходу дозволяють ефективно передавати тепло від димових газів до навколишнього повітря;
  • Опалювальні печі встановлюються в будинках з електричним або газовою плитою, і протоплювати тільки в холодну пору року.

Після завершення обробки кімнати опалювальна піч з оригінальним дизайном стане прикрасою інтер'єру.

  1. Варочная піч застосовується тільки для приготування їжі:
  • Вона відрізняється коротким прямим димоходом, який виходить відразу на дах;
  • Над топкою встановлюється чавунна плита для приготування їжі, а між топкою і димоходом вбудовується духову шафу. У ньому можна приготувати гарячі страви, як в російській печі;
  • Такі печі зазвичай встановлюються в літніх кухнях або в приватних будинках з централізованим або газовим опаленням.
  1. Опалювально-варильна піч – може використовуватися одночасно і для опалення, і для приготування їжі:
  • У конструкції таких печей є варильна поверхня, духова шафа і масивний димар з розвиненими теплообмінними каналами;
  • Опалювально-варильна піч – найбільш поширений варіант, який найчастіше застосовується при будівництві приватних житлових будинків і невеликих дачних будиночків.

У опалювально-варильну дров'яну піч можна інтегрувати сучасну побутову техніку.

Етап 1: вибір місця для будівництва

Безпека, ефективність і зручність використання будь-печі буде залежати від того, наскільки правильно вона розташована всередині будинку. Тому при виборі місця для будівництва я раджу дотримуватися наступних правил:

  1. опалювальні печі слід розташовувати в самому центрі будинку або посередині найбільшої кімнати:
  • Таке розташування сприяє максимально ефективному теплообміну і рівномірного розподілу нагрітого повітря по всьому будинку;
  • Масивний корпус печі буде служити природною перегородкою для поділу простору на окремі локальні зони;
  • Неприпустимо пристроювати опалювальну піч впритул до зовнішньої стіни будинку, тому що вона буде даремно витрачати паливо і віддавати частину свого тепла на вулицю.

На схемі показано правильне розташування опалювальної печі в вітальні.

  1. варильні печі навпаки потрібно встановлювати або на відкритому повітрі під навісом, або на кухні впритул до зовнішньої стіни будинку:
  • Це робиться для того, щоб під час приготування їжі частина тепла йшла на вулицю і в кухні не було дуже жарко;
  • Для цієї ж мети димар вручений грубки краще розташовувати в самому кутку кухні, впритул до двох кутовим зовнішніх стін.

Варильну піч потрібно розташовувати в кутку, впритул до зовнішніх стін літньої кухні.

  1. Опалювально-варильні печі зазвичай розташовуються в такий спосіб:
  • Цегляний корпус печі з варильною поверхнею і духовою шафою встановлюється в приміщенні кухні;
  • Димохід робиться трохи зі зміщенням, і вбудовується в міжкімнатні простінки між кухнею та трьома кімнатами;
  • Таким чином, під час протоплювання печі в будинку можна готувати їсти, і одночасно обігрівати все приміщення.

Таке розташування опалювально-варильної печі в будинку дозволяє обігрівати відразу три кімнати і кухню.

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні грубку між кімнатами або впритул до стіни, то її корпус потрібно відокремити від стін негорючим теплоізоляційним матеріалом. Для цього можна використовувати листовий азбест або жорсткі плити мінеральної вати.

Етап 2: підготовка інструментів і матеріалів

Для самостійної кладки печі потрібно підготувати інструменти і закупити необхідні будівельні матеріали.

матеріали:

  1. Обпалений повнотіла цегла з червоної глини застосовується для кладки зовнішнього корпусу печі і димохідної труби;
  2. Шамотний вогнетривку цеглу відрізняється більш світлим відтінком і може витримувати температуру до 1200 ° C (показаний на малюнку зліва).

Обкладання шамотною цеглою використовується для внутрішньої футеровки топки і димового колодязя.

  1. Цемент марки М400 або М500;
  2. Кар'єрний або річковий просіяний пісок;
  3. Щебінь гранітний з розміром фракції 25-35 мм;
  4. Холодна чиста вода.

Для засипки подушки під фундамент буде потрібно гранітний бутовий камінь з розміром частинок 150-250 мм.

  • Червона глина без сторонніх домішок і твердих частинок;
  • Річковий або кар'єрний просіяний пісок;
  • Чистий холодна вода.

Якщо у вас на ділянці немає підходящої глини, то готовий глиняний порошок можна купити в будівельних магазинах.

  1. Чавунна решітка;
  2. Металеві прочистние дверцята;
  3. Чавунна дверцята піддувала;
  4. Чавунна дверцята топки;
  5. Шиберні заслінки для димових каналів;
  6. Сталева армована сітка для фундаменту;
  7. Варильна поверхня з чавуну з круглими конфорками.

  1. Плити мінеральної вати товщиною 20-50 мм;
  2. Азбестові листи товщиною 8-10 мм;
  3. Азбестовий шнур діаметром 3-10 мм (показаний на фото зліва);
  4. Сталевий арматурний пруток діаметром 8-12 мм;
  5. Руберойд або будівельна поліетиленова плівка.

Білі силікатні і обпалені пустотілі цегли використовувати для пічної кладки не допускається. Це ж стосується декоративних облицювальної цегли.

Інструменти:

  1. Пластикове або металеве відро для розчину об'ємом 8-10 л;
  2. Болгарка з алмазним відрізним диском для підрізування цегли;
  3. Будівельна кельма або кельму;
  4. Будівельний рівень;
  5. Гумова або пластикова киянка;
  6. Рулетка довжиною 3-5 метрів;
  7. Кірка або пічної молоток;
  8. Інструмент для розшивки стиків цегли;
  9. Правило або рівний металевий профіль довжиною не менше 1 метра;
  10. Металевий або дерев'яний кутник;
  11. Мотузковий схил.

  1. Широка металева або пластикова ємність об'ємом не менше 40-50 л;
  2. Потужна електрична дриль або перфоратор;
  3. Насадка для перемішування розчину;
  4. Совкова лопата;
  5. Два відра однакового обсягу – одне для води, а друге для піску і глини;
  6. Металеве сито з великими вічками для просіювання піску.

Етап 3: виготовлення фундаменту

Будь-яку піч з цегли потрібно зводити на власному фундаменті. Він встановлюється окремо в грунті, і ніяк не пов'язується з основним фундаментом житлового будинку:

  1. У ємності для розчину треба змішати 3,5 відра піску і 1 відро цементу;
  2. У суху суміш долити води, і ретельно перемішати до отримання злегка плинної однорідної маси;
  3. У рідкий розчин висипати 5,6 відер щебеню, і ще раз перемішати до однорідної густої консистенції.

Для підвищення пластичності бетону, в розчин можна додати 1-2 ковпачка рідкого мила або засоби для миття посуду.

  1. Під фундамент печі треба викопати котлован глибиною 450-600 мм;
  2. Розміри котловану в плані повинні бути на 100-150 мм більше габаритних розмірів печі;
  3. Дно котловану утрамбувати, а бічні стінки зміцнити опалубкою з непотрібних дощок або фанери;
  4. На дно насипати піщану подушку товщиною 100-150 мм, а потім шар бутового каменю толщенной 150-250 мм.

Для зміцнення стінок, замість опалубки можна встановити з боків котловану листи руберойду.

  1. На дно котловану укласти армуючої обв'язку із зварених арматурних прутків або сталевих труб;
  2. Всередину декількома шарами залити бетонний розчин;
  3. Для видалення бульбашок повітря і ущільнення бетону, розчин потрібно в кількох місцях проткнути до дна дерев'яним бруском або держаком від лопати;
  4. У верхній частині фундаменту укласти сталеву армуючої сітки, і зверху залити шаром розчину товщиною 20-40 мм.

  1. Після заливки, бетонний розчин потрібно вирівняти за допомогою правила;
  2. В кінцевому підсумку верхня площина фундаменту повинна вийти строго горизонтальною.
  3. По висоті вона повинна бути розташована на 80-120 мм нижче рівня чистового статі;
  4. У такому вигляді фундамент треба накрити поліетиленовою плівкою, і залишити в спокої як мінімум на один тиждень для застигання розчину.

Якщо у вашому будинку вже укладено підлогове покриття, то для будівництва печі його доведеться тимчасово демонтувати або вирізати в підлозі отвір. Розмір отвору повинен бути на 200 мм більше розмірів фундаменту в плані з кожного боку.

Етап 4: цегляна кладка підстави

Кладка будь цегляної печі завжди виконується в два етапи:

  1. Суха кладка. Спочатку потрібно викласти всі цеглини на суху без розчину. Це допоможе зрозуміти особливості грубки, розібратися з пристроєм димових каналів і усунути всі виниклі недоліки.
  • При сухій кладці важливо залишати між усіма цеглою однакові зазори, які в подальшому заповняться розчином кладки;
  • Для цього я раджу використовувати тимчасові прокладки з фанери або дерев'яних рейок товщиною 5 мм;
  • На суху потрібно викласти всі ряди цегли до початку димохідної труби. Після цього кожен ряд треба пронумерувати і розібрати.
  1. Основна кладка. Якщо на першому етапі у вас не виникло ніяких проблем, тоді можна приступати до основної кладці. Вона виконується з використанням глиняного розчину, згідно порядовой схемою і пронумерованим рядах цегли.

Нижче наведена покрокова інструкція з наочним описом кладки опалювально-варильної печі:

  1. Сиру глину треба попередньо замочити на добу в тазі з водою;
  2. У розмокший глину додати невеликими порціями пісок, і ретельно розім'яти руками до зникнення щільних грудок;
  3. Загальна кількість піску може бути від 10% до 100% від обсягу розчину (залежно від жирності глини);
  4. Якісний глиняний розчин повинен під своєю вагою сповзати з лопати або кельні, і не прилипати до металевої поверхні.

Сухий глиняний порошок з магазину замочувати не потрібно. Інструкція по його застосуванню вказана на упаковці.

  1. На верхню площину фундаменту, за допомогою бітумної мастики наклеїти гідроізоляцію з двох шарів руберойду;
  2. На руберойд нанести розмітку по контуру підстави майбутньої печі;
  3. Нижні два ряди цегли потрібно укласти на руберойд в суцільну;
  4. Цілі цеглини другого ряду повинні перекривати стики між цеглою нижнього ряду.

  1. Наступними двома радами цегли потрібно викласти порожнину для піддувала і прочищувальна каналів димоходу;
  2. У утворилися отвори встановити металеві дверцята.

  1. Щоб закріпити чавунні дверцята в цегляній кладці, в їх рамці по кутах потрібно просвердлити отвори;
  2. У них вставити м'який сталевий дріт, і вивести від кожного кута кінці завдовжки 300-400 мм;
  3. Для ущільнення рамку кожної дверцята обернути азбестовим шнуром;
  4. Після установки дверцята на своє місце, дріт потрібно закласти в розчин між верхнім і нижнім рядом цеглин.

Етап 5: виготовлення топливника

Далі для зовнішнього корпусу печі можна використовувати звичайний червона цегла, а кладку паливника і димового колодязя потрібно виконувати з використанням шамотних цеглин:

  1. Четвертий ряд служить підставою топки;
  2. В нижніх шамотних цеглинах потрібно болгаркою вибрати чверть, і укласти в неї колосникові грати;
  3. Вона повинна розділяти топку і піддавали;
  4. З п'ятого ряду починаються бічні стінки топки і розділові перегородки вертикальних каналів.

  1. Шостий, сьомий і восьмий ряди, в цілому викладаються точно так же;
  2. Починаючи з шостого ряду, в бічну стінку печі над піддувалом потрібно вмонтувати топкові дверцята;
  3. Вона встановлюється і кріпиться так само, як я писав вище;
  4. Верхні межі цегли в перегородці між топкою і димовим колодязем потрібно трошки закруглити;
  5. Це робиться, щоб уникнути зворотної тяги від турбулентних завихрень димових газів.

  1. Над топкової дверцятами треба викласти ще один ряд цегли;
  2. З внутрішнього боку по периметру топки вибрати чверть на глибину 12-15 мм (показана червоною лінією);
  3. У неї вкласти азбестовий шнур, просочений рідким глиняним розчином;
  4. На шнур укласти чавунну варильну поверхню так, щоб її верхня площина виявилася врівень з верхньою площиною цегли.

Етап 6: кладка верху і бічних стінок

Пічні гази в верхній частині димохідних каналів мають меншу температуру, ніж в топці, тому подальшу кладку можна виконувати зі звичайного червоної цегли.

  1. Над варильною поверхнею викласти продовження вертикальних димових каналів і бічні стінки пічки;
  2. Вони служать не тільки для краси, а й для збільшення жорсткості всієї конструкції;
  3. Висота цієї частини повинна становити не більше 6-7 рядів цегли.

  1. На висоті 400-450 мм над варильною поверхнею треба виготовити козирок;
  2. Він потрібен для того, щоб жир і пар від приготування їжі не розлітався по всьому будинку;
  3. Знизу під нависають ряди цегляної кладки, для посилення потрібно покласти сталевий куточок 32х32 мм.

  1. Верхню частину димових каналів над козирком треба викласти на висоту дев'яти рядів цегли;
  2. Три ряди у верхній частині перегородки між першим і другим каналом треба не доповідати до кінця;
  3. Це вікно потрібно для перетікання димових газів з першого в другий канал;
  4. У третьому димовому каналі між передостаннім і постежимо рядом цеглин треба встановити Шиберного заслінку.

  1. У самому верхньому ряду кладка цегли над першим і другим димовими каналами виконується суцільно;
  2. Третій канал залишається відкритим, оскільки від нього буде виходити на дах труба димоходу;
  3. Над ним потрібно викласти оголовок з одного або двох рядів цегли;
  4. Він буде служити для приєднання димової труби.

Така опалювально-варильна піч добре підійде для дачі або невеликого заміського будинку.

висновок

Інструкція вийшла докладної, так що з її допомогою домашній майстер, я думаю, сможетсвоімі руками скласти піч з цегли. Але якщо у вас залишилися які-небудь питання по цій темі, подивіться підібрані по темі відео. Ну і питайте в коментарях, я постараюся оперативно відповісти.