Опалювально-варильні печі тривалого горіння, монтаж своїми руками інструкція, фото і відео-уроки

Опалювально-варильні печі тривалого горіння допоможуть опалити будинок і приготувати їжу

Найпершим матеріалом, службовцям людині в якості палива можна сміливо назвати дрова. Їх легко запалити, вони довго горять, віддаючи довгоочікуване тепло. У сучасному світі, хоч і з'явилася маса замінюють деревину матеріалів, дрова не втратили своєї актуальності. Що може бути приємніше, ніж милуватися холодними вечорами на палаючий в печі вогонь, слухати заспокійливо потріскування і розслаблятися у приємного тепла? Більш того, дрова як паливо – мабуть, найдорожче і доступне на даний момент задоволення.

Дуже актуальні печі, службовці одночасно і для обігріву і для приготування їжі. Вони прості по своїй конструкції, безпечні і дуже корисні в господарстві. У цій статті буде розказано, що представляє собою опалювально-варильна піч тривалого горіння.

Подібний пристрій і обігріє будинок і допоможе приготувати їжу.

Особливості таких грубок

Вже назва говорить сама за себе – раз тривалого горіння, значить теплом можна насолоджуватися довго. І не тільки їм, користі диво пічка принесе чимало ще й в господарстві, адже на ній можна підігрівати і готувати їжу, кип'ятити воду, сушити продукти і багато іншого.

Принцип роботи

Сучасне опалювально-варильне пристрій.

Звичайні каміни і печі, до яких ми звикли, працюють добре, зігріваючи приміщення і даруючи нам комфорт. Однак, після того як вогонь погашений, задоволення закінчується, так як піч остигає досить швидко. Для того щоб навіть після охолодження піч віддавала тепло протягом ще довгого часу, і були створені пристрої тривалого горіння. До десятої години додаткового тепла після закінчення роботи здатна віддати така грубка.

Той, хто хоч раз дивився відео на дану тему, переконався не тільки в корисності, а й в простоті і естетичному зовнішньому вигляді випускаються сьогодні таких опалювальних пристроїв. Як відомо – все геніальне просто. Ось і тут, принцип дії гранично простий, але дає очікуваний результат.

Зверніть увагу! Вся справа в тому, що на відміну від звичайної печі або каміна, де дрова отримують великий приплив кисню, що прискорює їх згоряння, ця грубка не дає їм горіти в повну силу. Дверцята топки влаштована таким чином, що здатна закриватися абсолютно герметично.

Тому дрова не так горять, скільки повільно тліють, виділяючи суміш метану, водню і моноксиду вуглецю. Цей газ надходить, потім, в спеціальний відсік і, згораючи, виділяє додаткове тепло. А чавун, з якого, як правило, виготовляють готові печі, не тільки довговічний метал, що не боїться корозії і високих температур, він прекрасно віддає тепло, довго і поступово остигаючи.

Зручна для варки поверхня, часто забезпечена конфорками, дозволить приготувати їжу або закип'ятити воду. Тому, купуючи опалювальні печі тривалого горіння, ми отримуємо два в одному – і обігрів, і корисного помічника для господарства.

характеристики агрегатів

Подібні агрегати різні за теплової потужності.

  1. Опалення приміщень. Так як печі випускаються не тільки різними за дизайном, але і за габаритами, купуючи таку річ необхідно враховувати, яку площу ви збираєтеся зігріти, і час її обігріву. Якщо зовнішній вигляд можна завжди подивитися на фото, то вибрати параметри складніше. Поділ за часом обігріву ділиться на три основні категорії: менше 3 годин, 7-8 годин і більше 10 годин. Площа приміщення, здатного зігрітися варіюється від 80 м² до 150 м². Великою популярністю користуються опалювально-варильні печі з каміном.
  2. Приготування їжі. Для зручності піч забезпечується або варильною поверхнею, або іншими пристосуваннями для зручної установки посуду.
  3. Печі випускаються різних форм, для зручності покупця. Вони бувають круглими, квадратними, прямокутними і кутовими. Це зручно, виходячи не тільки з смаку господаря, але і для максимально ефективної установки і роботи.
  4. До кожної моделі додається детальна інструкція по установці і використанню, а також всі Основні характеристики – вага, ККД, час плідної роботи і площа, яка підходить під дані габарити.

Звичайно, для приватного будинку, дачі або котеджу така піч просто незамінна. З огляду на досить холодні зими в більшості регіонів нашої країни, варто подумати про додаткове тепло у будинку. Навіть якщо ви буваєте на дачі нечасто, від корисної в побуті речі складно відмовитися. Тим більше що дрова майже всюди і завжди легкодоступні і недорогі за вартістю. Вимкнена ввечері, грубка буде віддавати тепло майже всю ніч, а про безпеку не доведеться турбуватися.

переваги пристроїв

Подібна піч може мати і такий красивий дизайн.

  1. Високий ККД в порівнянні з аналогами.
  2. Піч здатна обігріти досить великі (до 250 м³) приміщення.
  3. Можливість підігріву води і приготування їжі.
  4. Агрегат економічний, мінімально споживає паливо при максимальному ефекті.
  5. Досить легка вага, нескладна транспортування і установка.
  6. Однією закладки дров вистачає на тривалий час (до 10 годин).
  7. Порівняно невисока ціна при відмінній якості.
  8. При відсутності дров можливе використання вугільних брикетів, що дає незаперечні переваги перед звичайними печами.
  9. Привабливий зовнішній вигляд, різноманітність форм, розмірів і дизайну.
  10. Довговічна і повністю безпечна.

Недоліки подібних печей

При установці агрегату, треба особливу увагу приділити пожежної безпеки.

  1. Дуже високі вимоги до норм протипожежної безпеки. Не можна встановлювати піч поблизу легко займистих предметів, необхідна ретельна підготовка бази під установку.
  2. Досить складний монтаж димоходу. При установці труби для виведення продуктів горіння дуже бажана присутність фахівця.
  3. При неможливості придбання дров, вугільних брикетів, а також при відсутності місця для їх безпечного зберігання можна відмовитися від покупки печі даного типу.

Саморобна опалювально-варильна піч.

Зверніть увагу! Той, хто звик все робити своїми руками, цілком може побудувати таку піч самостійно. Однак залучити до цього процесу майстрів з будівництва печей все ж не завадить. Адже саморобна конструкція буде набагато більше готової, і перевстановити її в інше місце вже не вийде. Тим більше що готову піч доведеться ще й облицьовувати і остаточно обробляти.

Тому, якщо ви бажаєте мати в своєму будинку автономне опалення і місце для приготування їжі, краще за все не тільки вивчити інформацію, а й запросити фахівця, який знає в цьому толк. Тоді тепло і затишок не покинуть ваш будинок, вечори будуть ненудними, а зима видасться недовгою (читайте також статтю «Порядовки опалювально-варильних печей: що, навіщо і для чого»).