Опалювально-варильні печі тривалого горіння допоможуть опалити будинок і приготувати їжу
Найпершим матеріалом, службовцям людині в якості палива можна сміливо назвати дрова. Їх легко запалити, вони довго горять, віддаючи довгоочікуване тепло. У сучасному світі, хоч і з'явилася маса замінюють деревину матеріалів, дрова не втратили своєї актуальності. Що може бути приємніше, ніж милуватися холодними вечорами на палаючий в печі вогонь, слухати заспокійливо потріскування і розслаблятися у приємного тепла? Більш того, дрова як паливо – мабуть, найдорожче і доступне на даний момент задоволення.
Дуже актуальні печі, службовці одночасно і для обігріву і для приготування їжі. Вони прості по своїй конструкції, безпечні і дуже корисні в господарстві. У цій статті буде розказано, що представляє собою опалювально-варильна піч тривалого горіння.
Подібний пристрій і обігріє будинок і допоможе приготувати їжу.
Особливості таких грубок
Вже назва говорить сама за себе – раз тривалого горіння, значить теплом можна насолоджуватися довго. І не тільки їм, користі диво пічка принесе чимало ще й в господарстві, адже на ній можна підігрівати і готувати їжу, кип'ятити воду, сушити продукти і багато іншого.
Принцип роботи
Сучасне опалювально-варильне пристрій.
Звичайні каміни і печі, до яких ми звикли, працюють добре, зігріваючи приміщення і даруючи нам комфорт. Однак, після того як вогонь погашений, задоволення закінчується, так як піч остигає досить швидко. Для того щоб навіть після охолодження піч віддавала тепло протягом ще довгого часу, і були створені пристрої тривалого горіння. До десятої години додаткового тепла після закінчення роботи здатна віддати така грубка.
Той, хто хоч раз дивився відео на дану тему, переконався не тільки в корисності, а й в простоті і естетичному зовнішньому вигляді випускаються сьогодні таких опалювальних пристроїв. Як відомо – все геніальне просто. Ось і тут, принцип дії гранично простий, але дає очікуваний результат.
Зверніть увагу! Вся справа в тому, що на відміну від звичайної печі або каміна, де дрова отримують великий приплив кисню, що прискорює їх згоряння, ця грубка не дає їм горіти в повну силу. Дверцята топки влаштована таким чином, що здатна закриватися абсолютно герметично.
Тому дрова не так горять, скільки повільно тліють, виділяючи суміш метану, водню і моноксиду вуглецю. Цей газ надходить, потім, в спеціальний відсік і, згораючи, виділяє додаткове тепло. А чавун, з якого, як правило, виготовляють готові печі, не тільки довговічний метал, що не боїться корозії і високих температур, він прекрасно віддає тепло, довго і поступово остигаючи.
Зручна для варки поверхня, часто забезпечена конфорками, дозволить приготувати їжу або закип'ятити воду. Тому, купуючи опалювальні печі тривалого горіння, ми отримуємо два в одному – і обігрів, і корисного помічника для господарства.
характеристики агрегатів
Подібні агрегати різні за теплової потужності.
- Опалення приміщень. Так як печі випускаються не тільки різними за дизайном, але і за габаритами, купуючи таку річ необхідно враховувати, яку площу ви збираєтеся зігріти, і час її обігріву. Якщо зовнішній вигляд можна завжди подивитися на фото, то вибрати параметри складніше. Поділ за часом обігріву ділиться на три основні категорії: менше 3 годин, 7-8 годин і більше 10 годин. Площа приміщення, здатного зігрітися варіюється від 80 м² до 150 м². Великою популярністю користуються опалювально-варильні печі з каміном.
- Приготування їжі. Для зручності піч забезпечується або варильною поверхнею, або іншими пристосуваннями для зручної установки посуду.
- Печі випускаються різних форм, для зручності покупця. Вони бувають круглими, квадратними, прямокутними і кутовими. Це зручно, виходячи не тільки з смаку господаря, але і для максимально ефективної установки і роботи.
- До кожної моделі додається детальна інструкція по установці і використанню, а також всі Основні характеристики – вага, ККД, час плідної роботи і площа, яка підходить під дані габарити.
Звичайно, для приватного будинку, дачі або котеджу така піч просто незамінна. З огляду на досить холодні зими в більшості регіонів нашої країни, варто подумати про додаткове тепло у будинку. Навіть якщо ви буваєте на дачі нечасто, від корисної в побуті речі складно відмовитися. Тим більше що дрова майже всюди і завжди легкодоступні і недорогі за вартістю. Вимкнена ввечері, грубка буде віддавати тепло майже всю ніч, а про безпеку не доведеться турбуватися.
переваги пристроїв
Подібна піч може мати і такий красивий дизайн.
- Високий ККД в порівнянні з аналогами.
- Піч здатна обігріти досить великі (до 250 м³) приміщення.
- Можливість підігріву води і приготування їжі.
- Агрегат економічний, мінімально споживає паливо при максимальному ефекті.
- Досить легка вага, нескладна транспортування і установка.
- Однією закладки дров вистачає на тривалий час (до 10 годин).
- Порівняно невисока ціна при відмінній якості.
- При відсутності дров можливе використання вугільних брикетів, що дає незаперечні переваги перед звичайними печами.
- Привабливий зовнішній вигляд, різноманітність форм, розмірів і дизайну.
- Довговічна і повністю безпечна.
Недоліки подібних печей
При установці агрегату, треба особливу увагу приділити пожежної безпеки.
- Дуже високі вимоги до норм протипожежної безпеки. Не можна встановлювати піч поблизу легко займистих предметів, необхідна ретельна підготовка бази під установку.
- Досить складний монтаж димоходу. При установці труби для виведення продуктів горіння дуже бажана присутність фахівця.
- При неможливості придбання дров, вугільних брикетів, а також при відсутності місця для їх безпечного зберігання можна відмовитися від покупки печі даного типу.
Саморобна опалювально-варильна піч.
Зверніть увагу! Той, хто звик все робити своїми руками, цілком може побудувати таку піч самостійно. Однак залучити до цього процесу майстрів з будівництва печей все ж не завадить. Адже саморобна конструкція буде набагато більше готової, і перевстановити її в інше місце вже не вийде. Тим більше що готову піч доведеться ще й облицьовувати і остаточно обробляти.
Тому, якщо ви бажаєте мати в своєму будинку автономне опалення і місце для приготування їжі, краще за все не тільки вивчити інформацію, а й запросити фахівця, який знає в цьому толк. Тоді тепло і затишок не покинуть ваш будинок, вечори будуть ненудними, а зима видасться недовгою (читайте також статтю «Порядовки опалювально-варильних печей: що, навіщо і для чого»).